▲▲▲▲

OGB Design Indische
Harderwijkers
Welkom Laatste Nieuws KUMPULAN Foto en Film Muziek Familie Albums Onze Veteranen Toen en Nu ... Historie Indische Cultuur Boeken Sociale Media Links Onze Nieuwsbrief Pasar Malam 2022 Contact
Familie Albums

FAMILIE UMLAUF VON BIBERFORT


Lex Umlauf von Biberfort werd geboren in Medan en vertrok in 1956, als jongetje van zes, samen met zijn ouders en zusje, uit Indonesië waar zijn vader bij een Nederlands bedrijf werkte. De oorzaak lag in de toegenomen spanningen tussen Indonesië en Nederland over de toekomst van Nieuw-Guinea waarbij President Soekarno de nog aanwezige Nederlandse bedrijven onteigende en het de Indische Nederlanders nog moeilijker maakte dan ze al hadden. Er zat voor het gezin Umlauf von Biberfort niets anders op dan naar Nederland te vertrekken. Ze scheepten in op een Engelse boot,

The Cartadge, voor de lange zeereis naar Nederland.


In eerste instantie werd het gezin ondergebracht in Budel maar na een half jaar verhuisden ze naar Garderen. Daar woonden ze een poos in een verbouwd kippenhok op een camping. In Indonesië was de vader van Lex directeur bij de A.V.R.O.S, een Hollandse rubbermaatschappij, maar in Nederland betekende dat niets. Hij vond een baantje bij de V.H.T.B. in Harderwijk, de Verenigde Harderwijker Toeristen Bedrijven en omdat hij zo goed zijn talen sprak mocht hij daar kaartjes verkopen aan de kassa van de rondvaartboten. Door zijn kennis en zakelijke inslag klom hij op in het groeiende bedrijf en kreeg hij al snel een functie als hoofdboekhouder. Zoon Lex ging regelmatig met het motorschip Kasteel Staverden mee op de tochten naar Amsterdam en Volendam en hielp mee met het laden en lossen van de fietsen.



V.l.n.r. Lex Umlauf von Biberfort, Feikje de Jong, Franz Umlauf von Biberfort, Gitta Koudijs, Syntje Umlauf von Biberfort-Krygsman, Brigitte Umlauf von Biberfort en Gerdy Umlauf von Biberfort


In Harderwijk kreeg de familie Umlauf een woning in de Evertsenlaan en de jonge Lex werd vriendjes met Tonnie en Juul Maessen die ook in die straat woonden. De jongens speelden op straat en in de bossen en vonden een gemeenschappelijke passie in de muziek met als voorbeeld de Tielman Brothers, Ventures en Shadows. In eerste instantie werd er met zelfgemaakte instrumenten geoefend in de huiskamer maar al snel werd een meer gedegen instrumentarium aangeschaft. Onder leiding van Dik (pa) Maessen, de vader van Tonnie en Juul werd flink gerepeteerd en dat was het begin van The Blue Minstrels. Samen met o.a. Tonnie en Juul Maessen, Alex Pattiasina, Ben Gerards, Daan Vincente, Jan Delhez en Truus Klein kregen The Blue Minstrels hun vorm en werd vaak op vrijdag- en zaterdagavond opgetredenden in en buiten de regio. Ook werd succesvol meegedaan aan muziekfestivals, met eerste prijzen in Middelburg, Maassluis en Elburg. ‘s Zondags werd er steevast thuis gerepeteerd. Vader Maessen voerde een strakke regie en zorgde voor de zakelijke kant van de band die in de loop van de jaren diverse samenstellingen kende. Er volgden een paar televisieoptredens, waaronder in het programma van Leo Smidt, maar The Blue Minstrels braken nooit echt door.



V.l.n.r. Joop, Truus Klein, Tonnie Maessen, Lex Umlauf von Biberfort en Juul (Bolle) Maessen.


Wel bleven ze jarenlang actief in het schnabbelcircuit en door The Blue Minstrels werd de Indo-rock ook in deze omstreken een begrip. Lex Umlauf ging in dienst bij de Koninklijke Marine en later aan het werk bij de kinderbescherming en het Gemeentelijke Waterleidingbedrijf in Amsterdam. Zijn passie bleef echter muziek en gedurende zijn loopbaan was hij bandleider bij diverse gezelschappen. Zo was hij jarenlang solo-gitarist bij Spooky, bekend van het duo Spooky en Sue.


De periode in Harderwijk heeft de basis gelegd voor de muzikale ontwikkeling en vooral discipline van Lex Umlauf, die hij vooral dankt aan de vroegere lessen van Dik Maessen. ‘Eten, gezelligheid en muziek zijn belangrijke elementen die we uit Indonesië hebben meegenomen’ zegt Lex en ook de kunstvoorwerpen in de huiskamer getuigen van zijn afkomst. De vader van Lex organiseerde toen hij in Harderwijk woonde, samen met Wim de Paauw regelmatig Pasar Malams in de Kiekmure waar de hele Indische gemeenschap voor uitliep.



Tonnis (Maessen), Dik (pa) Maessen, Juul (Bolle) Maessen, Truus Klein, Lex Umlauf, Jan Delhez, Joop.Pelmelay.


Uiteraard werd opgetreden door Indische muzikanten en dit droeg bij aan het culturele succes van de Indo-rock en Indisch eten. Na een aarzelend begin kwamen er steeds meer Harderwijkers op deze evenementen af. De oude heer Umlauf von Biberfort genoot ook lokale bekendheid omdat hij in de jaren zestig de eerste was die zich in Harderwijk op een “Solex” verplaatste. Inmiddels woont Lex met zijn echtgenote in Dronten. Muziek is altijd zijn grote passie gebleven.