FAMILIE SLAGT - WINDIJK
Het verhaal van Corrie Windijk alias “Miss Boemboe”
Corrie Windijk is op 15-02-1930 in Mgawi op Oost-Java geboren. In Solo heeft zij op school gezeten. Op haar vijftiende werd Corrie als weeskind door het Rode Kruis in het Lodjiwepankamp opgevangen. Van daaruit ging zij naar het meisjestehuis Vincentius. Uiteindelijk vertrok zij op haar zeventiende naar Djakarta. Ze heeft al jong geleerd om voor zichzelf te zorgen en zodoende werd ze ook belast met de taak om als zorgmoeder voor 47 weeskinderen in Djakarta op te treden. Corrie heeft verschillende baantjes gehad zoals bij het Ministerie van Financiën en als gouvernante, totdat zij haar echtgenoot Sjaak Slagt in 1951 leerde kennen.
“Dat was tijdens een dansavond. Ik was toen 21 en was in die tijd ook al gek op dansen. Niet verwonderlijk dat ik hem daar dus ontmoette en in 1952 met hem ben getrouwd. Mijn man had bij het KNIL gediend, bij de ‘Eerste Divisie 7 December’, en werkte daarna in de houthandel bij Javahout. Na de soevereniteitsoverdracht was mijn man op verdenking van het nemen van foto’s gearresteerd. We kregen drie maanden de tijd om Indonesië te verlaten. We voeren met het motorschip ‘Sibayak’ van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd naar Nederland met onze zoon Sjaak en dochter Nella en Bert in mijn buik. We hebben uiteindelijk zes kinderen gekregen.” De Tweede Wereldoorlog en koloniale oorlog in Indonesië hebben diepe sporen bij Corrie achtergelaten. De Indische dame heeft na jaren in Harderwijk te hebben gewoond, een comfortabele woning gevonden in Zeewolde. Ze is nu heel gelukkig in haar nieuwe vaderland en geniet van haar 14 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen.
Toko Boemboe en ‘Ren-je-rot’
In 1956 kwamen we in Harderwijk en kregen een woning in de Prins Mauritslaan. Later verhuisden we naar een grotere woning in de Wilhelminalaan. Daar begon ik in mijn schuurtje met het bereiden en verkopen van Indische gerechten. Later werkte ik in de toko in de Luttekepoortstraat. Twee jaar lang ontving ik geen loon en toen ik de kans kreeg de toko over te nemen, heb ik dit aangegrepen. Deze Toko Boemboe zette ik later voort aan de Hierdenseweg en daar begon ik ook met het geven van kooklessen. In die tijd tien lessen voor 125 gulden.
In haar winkel heeft mevrouw Slagt-Windijk niet alleen Indische kruiden en producten verkocht, maar later ook Hindoestaanse en Surinaamse specialiteiten. Deze werden door de hulp van de dames Jhorrai en Wassenaar bereid. In de Kiekmure heeft Corrie ook Indische avonden verzorgd. Daar werden naast de beroemde ‘spekkoeken’, ook roti en pasteitjes geserveerd. De avonden werden opgefleurd met Balinese dansen die door een familie uit Venlo werden verzorgd. Tijdens de viering van 750 jaar Harderwijk, nam ik deel aan de organisatie voor een grote Pasar Malam aan de Parkweg. Hier trad ook Jack Jersey op. De hele week lang bakten we zelf kroepoek, de zogenaamde “olifantsoren” en bereidden de Indische gerechten. Corrie stond ook bekend om haar eigen gemaakte sambal, die zeer toepasselijk ‘ren-je-rot’ werd genoemd. “Rennen voor een glas water en later ook naar het toilet, maar de mensen kwamen overal vandaan om hier bij mij, niet alleen mijn kroepoek, maar ook deze sambal af te nemen. Zo werden emmers van mijn sambal naar Libanon vervoerd voor de maaltijden van onze soldaten. In Leusden heb ik voor 350 mensen van de politieopleidingsschool de maaltijd verzorgd.” Na mijn scheiding stopte ik met de toko en ben ik het rustig aan gaan doen.”
Klik op een foto voor een uitvergroting
Column |
Overlijdensberichten |
Recepten |
Wat is Indisch? |
Cursus Indonesisch |
Luisterboeken |
De Indische Harderwijkers | Facebook |
Wijk De Tinnegieter | Facebook |
Herinneringen aan Harderwijk | Blog van Peter Offerman |