▲▲▲▲

OGB Design Indische
Harderwijkers
Welkom Laatste Nieuws KUMPULAN Foto en Film Muziek Familie Albums Onze Veteranen Toen en Nu ... Historie Indische Cultuur Boeken Sociale Media Links Onze Nieuwsbrief Pasar Malam 2022 Contact
Familie Albums

FAMILIE BROERSMA


Op 9 augustus 1950 vertrokken wij, mijn ouders, mijn oudste zus Georgine (Meity), mijn broer Jonny (Bolle) en ik vanuit de haven van Tandjung-Priok met de Camaroina naar Nederland .

Na aankomst in Amsterdam werden we met bussen vervoerd naar Pension “De Pol” in Putten. Mijn moeder was toen in verwachting. In Putten is Constance geboren. Daarna zijn we vertrokken naar Pension “Edelhert” in Elspeet daar is Silvia geboren. Toen kregen we een huis in Harderwijk aan de Margrietlaan daar zijn in de loop der jaren de andere kinderen Roy, Robby, Frieda, Rudy en Mary geboren.


Wij waren een van de eerste bewoners van de Margrietlaan de straat was toen nog een zandpad en als je uit de keukendeur stapte was er nog een groot gat met kalk. Maar dat was later wel goed voor elkaar. Daar in de Tinnegieter woonden veel militairen o.a familie La Maitre, familie Schenk, familie Geurts en dan nog veel families in de Bernhardlaan en Willem de Zwijgerlaan. Mijn vader was gelegerd in de WGF kazerne als chauffeur, maar later is hij kok geworden op de Jan van Nassaukazerne. Ik zelf ben in zijn voetsporen getreden en ben in dienst ook altijd kok/hofmeester geweest. Ik heb zelfs nog met burgerkoks gewerkt die samen met mijn vader op de Jan van Nassaukazerne hebben gewerkt zoals Janus Foppen, Engelegeer en van Schie.


Tijdens de watersnood in 1953 mochten wij in een loods op Kranenburg-zuid kleren uitzoeken welke waarschijnlijk over waren uit de inzameling voor Zeeland. Ook stonden wij op de zomeravond markt die toen gehouden werd op het plantsoen aan de Nassaulaan en later op het plantsoen aan de Deventerweg. Wij verkochten daar eigen gemaakte loempia’s en nasiballen. De ingrediënten kochten wij bij de familie Sommer aan de Irenelaan. Mijn vader maakte ook wel rijsttafels voor anderen, zijn heerlijke recepten van gerechten heb ik nu zelf in mijn bezit en maak daar ook veelvuldig gebruik van.


Mijn ouders hadden ook veel contact met de families Klein, van Middelkoop, de Pauw, Huizinga, van Galen en Zeemijer. Onze lagere schooltijd brachten wij door op de Domincusschool aan de Deventerweg wat vroeger nog een zandweg was. Naast de school was een atelier van Schuttersveld waar ze manchesters broeken maakten mijn oudste zus heeft daar nog gewerkt. Het was vroeger bij ons ook net een zoete inval iedereen die kwam kon altijd mee-eten. Zo kon het wel eens gebeuren dat er wel 4 of 5 extra eters waren.


Na de lagere school en de vervolgopleiding is mijn oudste broer naar de Marine gegaan een jaar later ben ik hem gevolgd, dus reisden we gezamenlijk op zondagavond weer met de trein naar Den Helder ook Rudy Houben was daarbij. Na 6 jaar Marine ben ik overgestapt naar de Landmacht en daar ben ik in 2004 met FLO gegaan.


Mijn moeder is helaas veel te vroeg overleden aan kanker zij mocht maar 58 jaar worden. Mijn vader heeft daarna in een bejaardenwoning gewoond aan de Zeilmakerstraat en is daar op tachtig jarige leeftijd overleden. Elk jaar op nieuwjaarsdag komen wij met broers en zussen samen zoals we dat ook deden toen mijn ouders nog leefden. We eten dan meestal ook wel een rijsttafel.


Het was voeger geen vetpot maar gelukkig zijn we allemaal goed terecht gekomen en leven ze gelukkig ook allemaal nog al zijn er jammer genoeg wel een zwager en schoonzuster en een neef overleden. De meeste broers en zussen wonen ook redelijk bij elkaar in de buurt op Constance na die in Italië aan het Comomeer woont.

Louis Broersma

Klik op een foto voor een uitvergroting